Over UCo

Utrecht Community (UCo) is een duurzame gemeenschap met 1800m2 aan werk-, workshop- en overlegruimte in een duurzaam gerenoveerde monumentale treinloods. UCo biedt ruimte aan 150 ondernemers met uiteenlopende disciplines. Zowel apart als samen zetten ze hun expertises in voor een duurzamere wereld. Naast een verzameling van bedrijven en organisaties die zich richten op duurzaamheid, organiseert UCo activiteiten binnen en buiten het gebouw. Er wordt gewerkt aan synergie tussen ondernemers uit de community, externe partijen, de buurt en (inter)nationale initiatieven. Deze organisaties bundelen hun kwaliteiten en kennis om samen uiteenlopende vraagstukken vanuit een integraal perspectief op duurzaamheid op te pakken.

Externe partijen kunnen een vraagstuk bij Utrecht Community indienen op deze pagina. UCo ligt in het hart van Nederland. Het pand aan de 2e Daalsedijk is een monumentale treinloods en is in samenwerking met de NS en meerdere partners getransformeerd tot een inspirerende en duurzame werklocatie. De ambitie om een energieneutraal, CO2 neutraal, gezonde, en afvalarme werklocatie te creëren is inmiddels bijna volledig gerealiseerd.

Historie

UCo is gevestigd op de Daalsedijk. De Daalsedijk is de oudste weg tussen Utrecht en Amsterdam. De weg is aangelegd in 1200, naast de oude loop van de Vecht. Het pand zelf is bijzonder. Het heeft een origineel ‘sheddak’; een dak met een zaagtand-vorm. Het voordeel van zo’n dak is dat er door het hele pand gelijkmatig daglicht is. Het dak was volledig dicht gemaakt en was dan ook het eerste wat in originele staat is teruggebracht bij de renovatie.

Sinds 1916 is dit gebouw gebruikt als werkplaats voor de bouw van spoorrijtuigen en staalconstructies. Vanaf de jaren 50 hebben hier gastarbeiders gewerkt vanuit Italië, Griekenland, Spanje, Turkije en Marokko. In die tijd was dit de belangrijkste landroute richting Amsterdam. Dit is na de komst van de Amsterdamsestraatweg niet meer het geval. De wijk om UCo is ontstaan om arbeiders huisvesting te bieden. Deze mensen bouwden hier samen een nieuw leven op.

De geschiedenis van dit gebied laat zien hoe verbinding centraal staat en toegang biedt tot de rest van de wereld. Dit gedachtegoed zetten we door in het karakter van UCo. De community zorgt voor verbinding intern, maar ook voor verbinding naar buiten door de projecten die gezamenlijk worden opgepakt. Op deze manier wordt de werkplaats in een nieuw leven geplaatst.

Renovatie en inrichting

Bij de renovatie en inrichting is tot in ieder detail gekeken naar oplossingen die zo duurzaam mogelijk zijn, inspirerend en functioneel. Er zijn samenwerkingen opgezet om circulair gebruik van materialen mogelijk te maken. Er is bijzonder veel aandacht voor een zo gezond mogelijk klimaat, met gifvrije materialen, natuurlijk licht en gezonde installaties. Veel gebruikte materialen voor het interieur komen uit slooppanden en de belcabines zijn bijvoorbeeld gemaakt van wanden uit andere kantoorpanden die anders naar de sloop zouden gaan.

Ook laat UCo zien dat deze oplossingen betaalbaar zijn en dat er veel mogelijk is. Een voorbeeld: bij de ontwikkeling van de akoestische panelen waren meerdere partijen betrokken. De panelen bestaan uit duurzaam hout, een binnenwerk van gerecycled katoen en een opgespannen doek van biologisch en fairtrade textiel. Ze hebben een hoog dempingsniveau en zijn duurzamer dan wat er standaard verkrijgbaar is.

De energie voor het verwarmen van het pand wordt opgewekt middels een luchtwater warmtepomp. De vloerverwarming in de dikke geïsoleerde betonvloer genereert door haar accumulerende vermogen een hoog comfort. De ventilatie lucht wordt middels een warmte terugwin systeem energie besparend circulair gepompt. In de zomer wordt de ingaande lucht middels adiabatische koeling een paar graden gekoeld. Deze techniek is voor een kantoorpand als deze uniek en geeft in de zomer een prettig binnenklimaat. Door pv cellen en led verlichting wordt het gebouw in de nabije toekomst zelfvoorzienend en duurzaam.

UCo zit vol met dergelijke innovaties, ontwikkeld met een breed scala aan enthousiaste partners en de community zelf. UCo heeft het thema ‘duurzaam renoveren’ met deze oplossingen naar een hoger niveau willen tillen. UCo was in 2017 één van de tien finalisten van de Healthy Urban Office Challenge. De Healthy Urban Office Challenge is een initiatief van Gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, provincie Utrecht, Economic Board Utrecht en Stichting De Nieuwe Draai.

In 2018 is UCo genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs voor het restauratieproject met de beste duurzaamheidsmaatregelen in de provincie Utrecht. UCo is een initiatief van Except Integrated Sustainability, bedacht door Tom Bosschaert en opgericht door Tom Bosschaert (Except), Michiel van der Vight (DeWarmteTransitieMakers) en Mirjam Schmull(TRANSFORMEER.com). Het gedachtegoed waaruit UCo is ontstaan, is een community met een variëteit van duurzaamheid professionals die samen een bijdrage leveren aan een duurzaam & toekomstbestendig Nederland. De oprichters blijven zich inzetten om de UCo community vorm te geven en vanuit deze community samenwerkingen aan te gaan die iets toevoegen aan de wereld.

Michiel van der Vight (DWTM) was verantwoordelijk voor de businesscase en heeft zich ingezet voor de financiering van het initiatief. Mirjam Schmull was projectleider van het transformatieproces en de realisatie van de community. Merel Stolker (TRANSFORMEER.com) was verantwoordelijk voor de afbouw van het casco en het interieur van concept tot en met de realisatie. Samen hebben zij de visie vertaald in een helder en bruikbaar beeldkwaliteitsplan, wat nog steeds als kapstok en bruikbaar afwegingskader dient voor de besluiten. Integrale duurzaamheid is de basis, maar het onderscheidend vermogen zit in co-creatie processen met lokale ondernemers, waarbij innovatie en ambacht UCo naar een hoger niveau heeft gebracht.